Fotografies i cròniques de concerts. (Totes les fotografies © Joan Enric Clofent)

Green Day, Palau Sant Jordi (01/10/09, Barcelona)


Espectacle. Espectacle total, amb focs d'artifici, foc real, cortines d'espurnes, aigua, explosions, pistoles llença-samarretes, pantalla gegant i una estructura de leds per les projeccions, nois i noies convidats a gaudir del seu minut de fama cantant i acabant fent stage-diving, un conillet ebri tot just abans de l'inici del concert, públic entregat i una banda disposada a fer-ho passar d'allò més bé. Aquest podria ser el resum de les dues de concert de la banda californiana.

Sembla paradoxal que l'element principal d'un concert, la música, hagi quedat una mica eclipsat per tota aquesta parafernàlia. Green Day començava el concert amb uns 20 minuts de retard sobre l'hora prevista. Amb les primeres notes de "21st Century Breakdown" es va desfermar l'eufòria de tot el públic assistent al Sant Jordi. Un primer bloc format al 90% per temes del seu darrer treball, "Know Your Enemy", "East Jesus Nowhere", "Holiday", "Static Age" i "Before The Lobotomy" ja deixava entreveure com es desenvoluparia el concert. Finals interminables amb Billy Joe Armstrong demanant incansablement "eos" al públic, efectes pirotècnics i explosions. El Sant Jordi embojit.

Seguirien "Are We The Waiting", "St Jimmy" i "Boulevard of Broken Dreams", un dels temes d'anit més esperats si tenim en compte les ganes de cantar que tenia tot el públic i que sens dubte va sorprendre als propis Green Day, que van adaptar la cançó sobre la marxa.

Amb "Hitchin a Ride" i "Brain Stew" va arribar el primer gran efecte visual de la nit, unes columnes de foc realment espectaculars que envoltaven pràcticament tot l'escenari, i un Billy Joe incansable dedicant-se a regar el públic amb una pistola d'aigüa i llençant samarretes amb una escopeta.

"Jaded", retorn al punk dels seus origens. "Basket Case" i "She" van formar l'únic bloc del concert sense cap efecte visual ni sonor. Aquests van ser els únics temes que Green Day va tocar sense interrupcions, donant a la música el veritable protagonisme. Només van ser uns minuts.

Faltava la traca final. Amb "King for a Day" va apareixer la Green Day disco-mobil. Ells disfressats, llums de discoteca al més pur estil Saturday Night Fever i un medley format per "Shout", "Break on Through", "Stand by Me" i "Satisfaction". Festa total.

Finalment, entre canonades, pluja de confetti, cortines de foc i de nou les flamarades, "21 Guns" i "American Eulogy". Un primer bis amb "American Idiot" i "Jesus of Suburbia", i Billy Joe tancant el concert amb "Time Of Your Life" en versió acústica.

Sortint del Sant Jordi només calia escoltar els comentaris de plena satisfacció de la gent. "21st Century Breakdown" consagra els Green Day com a banda de macro-escenaris.

No hay comentarios: